Waar moet je rekening mee houden als je gaat graven?

Als je binnenkort gaat graven in je tuin, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een zwembad of een fundering, dan is het natuurlijk nodig om over een graafmachine te beschikken. Tijdens het gebruik maken van een graafmachine, maar ook het graven, kan er van alles misgaan en daarom is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden. Gelukkig kom je daar meer over te weten in dit artikel.  

Je bent verplicht een KLIC melding te maken

Een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden, is dat je verplicht bent om een KLIC melding te maken als je gaat graven. Dat heeft ermee te maken dat er overal in Nederland, waaronder in je eigen tuin, leidingen lopen. Hierbij kan je bijvoorbeeld aan water-  en gasleidingen, maar ook lopen er elektriciteits- en internetkabels door je tuin. Je kunt je wel voorstellen dat de schade vrij groot is als je een leiding of een kabel raakt. Vergeet daarom nooit een KLIC melding te maken. Je kunt een KLIC melding doen via de website van verschillende instanties, maar ook kun je hiervoor contact opnemen met je eigen gemeente. 

Je zult de straat schoon moeten maken 

Wanneer je klaar bent met het graven met een graafmachine, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je de straat schoon zult moeten maken. Dat is zeker niet vreemd, want er blijft allemaal vuil en modders vast zitten aan de banden of rupsbanden van een graafmachine. Zodra de graafmachine weer op de oplader gereden word, zal dit loskomen en op de straat terecht komen. Hierdoor kunnen mensen uitglijden, maar ook is het niet fijn voor je buren als er modder in de straat ligt. 

Breng de buren op de hoogte

Het is niet altijd nodig, maar het is wel altijd zo verstandig om je buren op de hoogte te brengen van dat je gaat graven. Dat heeft ermee te maken dat je buren overlast zullen ervaren. Hierbij kan je denken aan het geluid dat een graafmachine maakt, maar ook het geluid dat de personen in de tuin zal maken. Het kan soms ook voorkomen dat het mogelijk is om water- en gasleidingen tijdelijk af te sluiten en dan kunnen ook je buren er tijdelijk geen gebruik van maken. Het is dan wel zo fijn dat je de buren hiervan op de hoogte hebt gesteld, ondanks het soms niet gewaardeerd word door je buren.