Zilverstaven kopen voor later?

Misschien is het nog een ver-van-je-bedshow, maar voor sommige mensen is het juist de normaalste zaak van de wereld: het kopen van zilver of goud. Het is een van de vele manieren om te investeren en om van jouw geld meer geld te maken. In dit artikel wordt beschreven hoe het investeren in zilver werkt en waar je eventueel op kunt letten, mocht je geïnteresseerd zijn om deze stap te zetten.

Wat is investeren in zilver?

Zilver is een chemisch element, atoomnummer 47 in het periodiek systeem en kent het symbool Ag. Het is een zacht, wit en glanzend metaal. En het is dus mogelijk om hier in te investeren, door een stukje zilver te kopen. Je kunt kiezen uit veel verschillende formaten, waardoor het met elk bedrag al mogelijk is om zilverbaar te kopen. Je kunt een zilverbaar kopen vanaf 1 gram. Het interessante van investeren in zilver is dat het zijn waarde beter vasthoudt. Dit betekent dat het financieel aantrekkelijk kan zijn als de economische perioden onzeker zijn. Zilver verkopen op dat moment zorgt ervoor dat je euro’s nog net zoveel waard zijn als voordat je het zilver kocht.

Voordelen en nadelen van investeren in zilver

Iedereen die besluit te investeren in zilver kan zijn eigen redenen hebben. Toch zijn er aantal standaard voordelen die erbij komen kijken als je investeert in zilver. Zo kun je zilver in allerlei verschillende gewichten kopen. Dit begint vanaf 1 gram, maar kan oplopen tot bijvoorbeeld 100 gram. Daardoor is het gemakkelijk in te stappen. Daarnaast is zilver wereldwijd een erkend product waarin gehandeld kan worden. Dit betekent dat je niet vastzit aan een bepaalde valuta. Het kan daardoor misschien interessant zijn om jouw gekochte zilver in euro’s, te verkopen in Amerikaanse dollars. Daarnaast is de waarde van het zilver dat je in je bezit hebt, afhankelijk van de zilverprijs. Tot slot kun je het zilver waar en wanneer je maar wilt verkopen tegen de actuele inkoopprijzen. Afhankelijk weer van de zilverprijs.

Daarnaast zijn er ook een aantal nadelen die bij het kopen van zilver komen kijken. Zo kun je op twee manieren zilver kopen, namelijk in munten of in baren. Op zilverbaren zit 21% BTW, waardoor je dus voor elke aankoop een deel al kwijt bent aan belasting. Daarnaast is een nadeel dat zilver eigenlijk overal te verkrijgen is. Het is daarom niet super waardevol. Tot slot is zilver recyclebaar. Tot nu toe wordt dit nog maar mondjesmaat gedaan, maar met het oog op duurzaamheid zal deze trend waarschijnlijk snel veranderen.