Zó maken ze die heerlijke Pinot Grigio Rosé

Roséwijn (bijvoorbeeld een heerlijke pinot grigio rosé) is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral tijdens de zomermaanden wanneer mensen hunkeren naar een verfrissende en fruitige drank. Roséwijn wordt gemaakt van verschillende rode druiven, en het productieproces verschilt van dat van rode of witte wijn. In deze blogpost gaan we dieper in op hoe roséwijn wordt geproduceerd.

Productieproces van Rosé

De eerste stap bij het maken van Rosé wijn is het oogsten van de druiven. De druiven die gebruikt worden om Rosé wijn te maken zijn meestal rode druiven, hoewel sommige wijnmakers een mix van rode en witte druiven gebruiken. De druiven worden op het ideale moment geplukt, zodat ze optimaal rijp zijn.

Na de oogst worden de druiven gekneusd en wordt het sap van de schillen gescheiden. Bij de traditionele productie van rode wijn worden het sap en de schillen samen vergist, wat de wijn zijn kenmerkende kleur en tannines geeft. Bij de productie van rosé worden de schillen echter na korte tijd van het sap verwijderd, meestal tussen twee en 48 uur. Hoe lang het sap en de schillen samen blijven hangt af van de gewenste kleur en smaak van de uiteindelijke wijn.

Nadat de schillen zijn verwijderd, wordt het sap gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. De temperatuur van het gistingsproces wordt zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de wijn het gewenste smaakprofiel ontwikkelt. De duur van het gistingsproces hangt ook af van de gewenste smaak en het alcoholgehalte van de afgewerkte wijn.

Zodra het gistingsproces is voltooid, wordt de wijn gedurende enkele maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. De duur van de rijping hangt af van de gewenste smaak en complexiteit van de afgewerkte wijn. Tijdens het rijpingsproces wordt de wijn zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat hij het gewenste smaakprofiel ontwikkelt.

Nadat het rijpingsproces is voltooid, wordt de wijn gebotteld en geëtiketteerd. Roséwijn wordt meestal gebotteld in heldere glazen flessen om de levendige kleur van de wijn tot zijn recht te laten komen. De flessen worden gekurkt of verzegeld met schroefdoppen, afhankelijk van de voorkeur van de wijnmaker.

Rosé wijn wordt gemaakt van rode druiven die op het hoogtepunt van hun rijpheid worden geoogst. De druiven worden gekneusd en het sap wordt na korte tijd van de schillen gescheiden. Het sap wordt vervolgens vergist in roestvrijstalen tanks, gerijpt in eikenhouten vaten of roestvrijstalen tanks en gebotteld. Het resultaat is een verfrissende en fruitige wijn die perfect is om van te nippen op een warme zomerdag.