Breng de sfeer terug in huis met een gezellige houtkachel

In de loop van de geschiedenis heen heeft de mensheid eeuwenlang zijn huizen verwarmd met houtvuur. Met de komst van centrale verwarmingssystemen heeft het houtvuur aan populariteit moeten inleveren. Met de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt is de houtkachel weer steeds populairder. Een houtkachel is niet alleen gezellig maar geef dus ook nog een hoop warmte. In dit artikel leggen we aan je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een houtkachel en helpen we je de knoop door te hakken of een houtkachel voor jou de juiste beslissing is.

Veiligheid altijd voorop

Houtkachels zijn tegenwoordig enorm veilig gebouwd. De meeste houtkachels zijn afgeschermd met een glazen ruit die bestand is tegen extreme hitte. Houtkachels worden daarnaast tegenwoordig dusdanig zo geplaatst dat de kans op woningbrand of ongevallen zeer klein is. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het ook veilig blijft. De zijkanten voorkant van de kachel kunnen zeer warm worden. Jonge kinderen en huisdieren moeten dus leren om op een verantwoorde manier met de kachel om te gaan als deze aanstaat. Daarnaast is het van essentieel belang dat de kachel goed wordt geïnstalleerd. Houtkachels zijn tegenwoordig te koop bij de grote bouwmarkten en iedereen kan een houtkachel in zijn huis installeren. Het is echter niet verstandig om zelf een houtkachel te installeren. Experts weten waar in het huis de houtkachel het best geïnstalleerd kan worden en op welke manier de afvoer van rook en hete lucht moet worden geïnstalleerd. Als je de houtkachel door een expert laat installeren weet je daarnaast altijd zeker dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de warmte van de houtkachel en zo bespaar je ook nog eens in de stookkosten.

Maar wat is nou de beste optie?

Houtkachels zijn beschikbaar in uiteenlopende modellen. Onderlinge verschillen zoals formaat, kleur, aanzuiging van de lucht, duurzaamheid, eventuele opslag voor hout en de verspreiding van de warmte verschillen sterk tussen verschillende modellen. Bij de aanschaf van een houtkachel is het dus belangrijk om goed te kijken naar de verschillende beschikbare modellen en welke modellen het beste bij de ruimte zouden passen. De belangrijkste factor hierin is misschien wel het formaat. Een te grote kachel voor een kleine ruimte neemt teveel ruimte in en geeft te veel warmte af. Een te kleine kachel geeft dan weer andere problemen. Zo zal je niet veel plezier hebben van een klein kacheltje in een enorme ruimte omdat er simpelweg te weinig warmte vandaan komt en je alsnog de verwarming moet aanzetten.